Omega-3
Omega-6 en OmegA-3 ratio's
We meten daarvoor de verhouding arachidonzuur als omega-6 en EPA als omega-3.
Is dat perfect. Nee. Weten we nu. Het stamt uit de tijd dat we nog niet zoveel wisten over DHA.
Er komt continue nieuwe informatie.
Wat we weten
Langer dan 200 jaar geleden at de mens evenveel omega-6 als omega-3. 6 uit vlees, dieren en 3 uit vis. We aten geen zaad olien, wel olijfolie maar dat is meer omega-9.
1935 industriele revolutie op volle gang en hadden we al 8x meer omega-6 dan 3. 1980 boven de 10.
Cholesterol angst kwam en de margarines en halvarines en bak en braad producten en vandaag gemiddeld 15 x meet 6 dan 3. Soms zelfs nog meer. We zijn ook meer koolhydraten gaan etren. Dat leid tot meer aanmaak van verzadigde vetten, palmitinezuur in de lever. een risico voor diabetes. omega-6 vetten werden commercieel interessant en op grote schaal geproduceerd uit zaden, soja mais rijstzemelen canola etc. zwaar bewerkt. geoxideerd en hebben echt toxische effecten op ons lichaam.
We hebben wel degelijk linolzuur nodig, echter niet eentje die verhit of bewerkt is geweest. Linolzuur is een hele belangrijke bron voor onze gezondheid.
We meten daarvoor de verhouding arachidonzuur als omega-6 en EPA als omega-3.
Is dat perfect. Nee. Weten we nu. Het stamt uit de tijd dat we nog niet zoveel wisten over DHA.
Er komt continue nieuwe informatie.
Wat we weten
Langer dan 200 jaar geleden at de mens evenveel omega-6 als omega-3. 6 uit vlees, dieren en 3 uit vis. We aten geen zaad olien, wel olijfolie maar dat is meer omega-9.
1935 industriele revolutie op volle gang en hadden we al 8x meer omega-6 dan 3. 1980 boven de 10.
Cholesterol angst kwam en de margarines en halvarines en bak en braad producten en vandaag gemiddeld 15 x meet 6 dan 3. Soms zelfs nog meer. We zijn ook meer koolhydraten gaan etren. Dat leid tot meer aanmaak van verzadigde vetten, palmitinezuur in de lever. een risico voor diabetes. omega-6 vetten werden commercieel interessant en op grote schaal geproduceerd uit zaden, soja mais rijstzemelen canola etc. zwaar bewerkt. geoxideerd en hebben echt toxische effecten op ons lichaam.
We hebben wel degelijk linolzuur nodig, echter niet eentje die verhit of bewerkt is geweest. Linolzuur is een hele belangrijke bron voor onze gezondheid.
linker grafiek
Kijk je naar de toename van de plantaardige olien hierboven en je voegt dit toe aan je dieet, dan zie je dat de groep plantaardig dieet een toename kent van overlijden aan kanker. Het is ook niet zo dat het eten van vlees altijd slecht is, maar het eten van slecht vlees wel. Het bereiden van vlees op de foute wijze, verbranden of bakken in linolzuur, dan verpest je het alsnog.
rechter grafiek
In 1900 aten we zo goed als geen plantaardige olien, per persoon een liter per jaar ofzo, en ga je dan kijken naar 2019 dan zie je een toename van allerlei verschillende soorten en dit wordt niet gemaakt als we het niet zouden eten. Deze toename heeft geleid tot problemen zoals op het linker grafiek maar ook dementie, dat is echt een uitdaging.
Samengevat metabool syndroom. Combinatie van insuline resistentie en diabetes, hoge bloeddruk, geoxideerde vetten.
Er zijn inmiddels ook weer nieuwe argumenten bijgekomen waarom je dit allemaal krijgt.
Kijk je naar de toename van de plantaardige olien hierboven en je voegt dit toe aan je dieet, dan zie je dat de groep plantaardig dieet een toename kent van overlijden aan kanker. Het is ook niet zo dat het eten van vlees altijd slecht is, maar het eten van slecht vlees wel. Het bereiden van vlees op de foute wijze, verbranden of bakken in linolzuur, dan verpest je het alsnog.
rechter grafiek
In 1900 aten we zo goed als geen plantaardige olien, per persoon een liter per jaar ofzo, en ga je dan kijken naar 2019 dan zie je een toename van allerlei verschillende soorten en dit wordt niet gemaakt als we het niet zouden eten. Deze toename heeft geleid tot problemen zoals op het linker grafiek maar ook dementie, dat is echt een uitdaging.
Samengevat metabool syndroom. Combinatie van insuline resistentie en diabetes, hoge bloeddruk, geoxideerde vetten.
Er zijn inmiddels ook weer nieuwe argumenten bijgekomen waarom je dit allemaal krijgt.
Plantaardige olien worden gezien als gezond alternatief voor dierlijke verzadigde vetten. Nadeel, als die plantaardige olie 1x verhit wordt dan zie je al een toename in gewicht, want ik ga ontstekingen genereren, en wordt het regelmatig verhit (frituur) dan zie je een enorme toename in gewicht in grammen 280 gram na al een korte tijd.
rechter grafiek zie je de bronnen.
Het oranje stippellijntje zie je de toename obesitas van 1970 tot nu.
Ook suikervervangers is dat zo. Duidelijk een parallel met plantaardige olien die ons moesten beschermen tegen hart en vaatziektes. en toename in obesitas dat altijd parallel gaat met insuline resistentie en ander risico's.
Je ziet ook dat dierlijke vetten hier zo goed als geen effect op heeft.
rechter grafiek zie je de bronnen.
Het oranje stippellijntje zie je de toename obesitas van 1970 tot nu.
Ook suikervervangers is dat zo. Duidelijk een parallel met plantaardige olien die ons moesten beschermen tegen hart en vaatziektes. en toename in obesitas dat altijd parallel gaat met insuline resistentie en ander risico's.
Je ziet ook dat dierlijke vetten hier zo goed als geen effect op heeft.
Alle risicos op een rij inclusief plantaardige olie dan zie je dan dat zout en rood vlees is 5% risico op vroegtijdig overlijden, luchtvervuiling heeft een groter effect. Bewerkt vlees nog meer en dat helemaal boven is passiviteit en plantaardige olien verhoogd risico met 62%.
Linolzuur
is een meervoudig onverzadigd vet. Het eindpunt is rechtsonder het donkere bolletje met drie bolletjes eraan. Koolstofatoom met 3 waterstofatomen (metthylgroep) en daar zitten dan die kleine knikjes in. Op de 6e plaats zie je de eerste echte knik en dan na 3 nog een keer en dan loopt ie weer door en linksonder zit het vast aan het glycerol molecuul, het onderste bolletje linksonder.
dit kan worden omgezet naar langere ketens, het blijft altijd omega 6. Mensen kunnen van 6 geen 3 maken, sommige mensen kunnen dat wel. dus ik ga van linolzuur naar gammalinoleenzuur (GLA) dat is een optie en eventueel naar digammalinoleenzuur (DGLA) dat is een nog wat langere keten. Dus van 18:2 naar 18:3 nog een knikje erbij op een plek en daarna wordt het 20 dan bouwen we er een stukje tussen aan het einde.
Gezonde linolzuur zien we bv in noten walnoten bv. daar zit nog een deel omega-3 alphalinoleenzuur in, maar andere notensoorten mits niet gebrand zijn eigenlijk ok.
Ik heb gezond niet verbrand niet bewerkt linolzuur nodig. Belangrijk voor huidfunctie, mitochondriale gezondheid. Daarover straks meer.
De uitdaging is de geproduceerde linolzuur, die maakt geoxideerd of trans linolzuur en dat zijn vetten die we moeten mijden.
is een meervoudig onverzadigd vet. Het eindpunt is rechtsonder het donkere bolletje met drie bolletjes eraan. Koolstofatoom met 3 waterstofatomen (metthylgroep) en daar zitten dan die kleine knikjes in. Op de 6e plaats zie je de eerste echte knik en dan na 3 nog een keer en dan loopt ie weer door en linksonder zit het vast aan het glycerol molecuul, het onderste bolletje linksonder.
dit kan worden omgezet naar langere ketens, het blijft altijd omega 6. Mensen kunnen van 6 geen 3 maken, sommige mensen kunnen dat wel. dus ik ga van linolzuur naar gammalinoleenzuur (GLA) dat is een optie en eventueel naar digammalinoleenzuur (DGLA) dat is een nog wat langere keten. Dus van 18:2 naar 18:3 nog een knikje erbij op een plek en daarna wordt het 20 dan bouwen we er een stukje tussen aan het einde.
Gezonde linolzuur zien we bv in noten walnoten bv. daar zit nog een deel omega-3 alphalinoleenzuur in, maar andere notensoorten mits niet gebrand zijn eigenlijk ok.
Ik heb gezond niet verbrand niet bewerkt linolzuur nodig. Belangrijk voor huidfunctie, mitochondriale gezondheid. Daarover straks meer.
De uitdaging is de geproduceerde linolzuur, die maakt geoxideerd of trans linolzuur en dat zijn vetten die we moeten mijden.